Social

Marșul Familiei, în capitală: De la promovarea valorilor tradiționale, la manifest împotriva Marșului Pride

Zeci de persoane au mărșăluit astăzi pe străzile capitalei, în cadrul unui „marș al familiei” organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Evenimentul are loc cu o zi înaintea manifestației de duminică a comunității LGBTQ. Cei prezenți au mărșăluit cu icoane, steaguri bisericești, baloane de culoare albă și și-au manifestat atât sprijinul pentru familia tradițională, cât și nemulțumirea față de minoritățile sexuale.

Captură video - Moldova 1
Sursa: Captură video - Moldova 1

Totodată, unii s-au arătat deranjați de simpla întrebare „De ce ați venit la eveniment?”.

„- Sunteți niște provocatori! Sunteți ca șobolanii de pe o navă. - Noi v-am întrebat de ce ați venit la eveniment. - Pentru familie”, ne-a declarat o participantă la marș.

„Recunoaștem doar valorile strămoșilor noștri. Toate aceste fenomene noi, cum au venit, așa și vor pleca.”

„Suntem împotriva persoanelor LGBT, suntem pentru familiile complete”, au menționat alți participanți.

La marș au participat și mai mulți slujitori ai Bisericii Ortodoxe și membri PSRM, în frunte cu Igor Dodon, care a acuzat comunitatea LGBTQ de trădarea valorilor naționale.

„Noi pledăm pentru valorile noastre naționale. La noi, la moldoveni, cel mai sfânt a fost credința și familia. Mâine, aici, nu departe, aceste persoane care sunt trădători ai valorilor naționale. Mâine ei vor fi apărați de polițiști. Noi astăzi am demonstrat că avem poziție, că suntem cetățeni ai acestui stat”, a declarat Dodon.

La scurt timp după ce PSRM a anunțat organizarea acestui marș drept un protest împotriva Marșului Pride de duminică, centrul „Genderdoc-M”, unul din organizatorii Festivalului Pride, a venit cu o reacție.

„Își aduc aminte de familiile lor tradiționale doar în această zi. An de an, urmărim aceste declarații de ură rușinoase, cărora li se alătură alți corupți și hoți. Și toate acestea sunt numite «valori tradiționale»”, se arată în mesajul publicat.

Partidul Socialiștilor a mai organizat anterior marșuri dedicate familiei tradiționale.

În același timp, anual, în Republica Moldova, începând cu 2013, se organizează marșuri ale activiștilor LGBTQI+. Anul acesta, o asemenea manifestație va avea loc pe 16 iunie.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult