Internațional

SUA anunță un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii vor oferi peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor parțial pentru sectorul energetic al Ucrainei și situația umanitară, urmare a invaziei Rusiei de 27 de luni în Ucraina. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc la Lucerna, Elveția, informează Reuters.

ddnews.gov.in
Sursa: ddnews.gov.in

Cele 1,5 miliarde de dolari includ 500 de milioane de dolari în noi fonduri pentru asistență energetică și redirecționarea a 324 de milioane de dolari din fonduri anunțate anterior către reparații de urgență ale infrastructurii energetice și alte necesități din Ucraina, a declarat biroul vicepreședintei.

„Aceste eforturi vor ajuta Ucraina să răspundă la cele mai recente atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, prin susținerea reparațiilor și recuperării, îmbunătățirea rezilienței Ucrainei la întreruperile aprovizionării cu energie și punerea bazelor pentru repararea și extinderea sistemului energetic al Ucrainei”, a declarat biroul vicepreședintei SUA.

Ea a anunțat, de asemenea, peste 379 de milioane de dolari în asistență umanitară din partea Departamentului de Stat și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională pentru a ajuta refugiații și alte persoane afectate de război. Fondurile sunt destinate să acopere asistența alimentară, serviciile de sănătate, adăposturile și serviciile de apă, salubritate și igienă pentru milioane de ucraineni.

Harris, care va petrece mai puțin de 24 de ore la reuniunea din Lucerna, Elveția, îl va înlocui pe președintele Joe Biden la eveniment. Președintele a participat la summitul G7 din Italia și se întoarce în Statele Unite pentru a participa la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere din Los Angeles. Kamala Harris se va întâlni cu Zelenski și va susține un discurs la sesiunea plenară a summitului.

Amintim că președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu Zelenski atât la Summitul G7, unde au semnat un acord bilateral de securitate SUA-Ucraina, cât și în Franța, la evenimentele legate de comemorarea a 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z din al Doilea Război Mondial.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult