Politic

Se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

Se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE). Pașii întreprinși până acum pe agenda europeană au fost prezentați într-un video publicat de autoritățile de la Chișinău, iar președinta Maia Sandu a subliniat că s-a depus o muncă intensă pentru a putea lansa negocierile.

„Azi marcăm doi ani de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la UE - doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare. În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național - cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a precizat Maia Sandu.

Semnarea cererii de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană în martie 2022 și obținerea statutului de țară candidată în luna iunie a aceluiași an, sunt printre momentele prezentate în videoul oficial.

Vicepremiera pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, negociatorul-șef al țării noastre, a subliniat că, în ultimi doi ani, Republica Moldova a reușit să se apropie de Uniunea Europeană mai mult ca niciodată, urmând să deschidă oficial negocierile.

„Ne pregătim de prima conferință interguvernamentală. După care urmează screening-ul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea Acordului de aderare la Uniunea Europeană. Mergem cu încredere pe drumul nostru european”, a spus Cristina Gherasimov.

Republica Moldova și Ucraina vor deschide oficial negocierile de aderare în cadrul primelor conferințe interguvenamentale din 25 iunie. Se va întâmpla la doi ani după ce ambele state au obținut statutul de țări candidate. Pe 20 octombrie curent, în țară va avea loc un referendum republican constituțional, privind aderarea la Uniunea Europeană.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult