Protestele violente din Bangladesh, un pericol pentru industria globală de îmbrăcăminte
Protestele din Bangladesh pun în pericol industria globală de îmbrăcăminte. Țara a fost cuprinsă de manifestații violente încă din luna iulie, revolta populară a forțat-o pe prim-ministra Sheikh Hasina să fugă în India. În Bangladesh, activează peste 40 de mii de fabrici care produc haine pentru marile branduri internaționale.
După 15 ani la putere, prim-ministra Sheikh Hasina a fugit din țară sub presiune străzii și la recomandările membrilor de familie, dar și a militarilor. Protestatarii revoltați i-au luat cu asalt reședința doar la câteva ore după ce fugit în India.
Industria de îmbrăcăminte constituie 80 la sută din exporturile Bangladesh-ului. Unul dintre marii producători de haine pentru retailerii globali și-a închis fabricile unde lucrează peste 8.000 de muncitori, din cauza ciocnirilor violente a pierdut aproximativ două milioane de dolari.
„În timpul mișcărilor de stradă, fabricile au fost închise de tot pentru șase zile. Ne-am confruntat cu pierderi mari în aceste zile. Am pierdut 228 de mii de unități produse și 107 mii de dolari doar la această fabrică”, a declarat Amdadul Haq, manager.
Pe de altă parte, această industrie este considerată o formă de sclavie modernă. Fabricile pun presiune pe muncitori pentru a rămâne în competiție și a produce mai ieftin, potrivit studiilor internaționale.
„În timpul acestor manifestații și ciocniri, fabrica noastră a fost închisă și am pierdut o grămadă de bani. Nu am avut de lucru, am stat fără ocupație acasă. Eram speriați. Suntem oameni săraci și depindem de câștigul zilnic. Dacă stăm acasă, cum să hrănim familiile”, spune o muncitoare.
Potestele au izbucnit luna trecută, când studenții au cerut pașnic ridicarea cotelor de angajare în structurile publice, o treime din locurile de muncă sunt rezervate descendenților și rudelor celor care au luptat în războiul de independență față de Pakistan în 1971. Protestele au degenerat în violențe, aproximativ 300 de decese au fost raportate în urma ciocnirilor între forțele de ordine și protestatari. Prim-ministru interimar a fost desemnat finanțistul Mohammad Yunus, laureat al premiului Nobel pentru pace. După retragerea de la putere a lui Sheikh Hasina, ordinea nu a fost restabilită, au fost raportate atacuri ale populației musulmane majoritare asupra proprietăților și gospodăriilor hinduiștilor care sunt aproximativ opt la sută.