Externe

Ucraina negociază cu MET posibilitatea de transport al gazelor către regiunea transnistreană

Ucraina poartă discuții cu MET, compania maghiară, despre livrarea de gaze prin rețeaua sa de transport către Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina (GTSOU).

„Avem un contract de transport de mulți ani, iar MET a fost printre cei mai activi utilizatori ai serviciilor noastre de la deschiderea pieței pentru nerezidenți. Confirmăm, de asemenea, că există discuții în curs de desfășurare cu MET cu privire la capacitățile și rutele disponibile pentru transportul gazelor prin sistemul ucrainean de transport”, a comunicat GTSOU.

Compania din Ucraina precizează că, în calitate de operator de sistem de transport (OST) care funcționează conform legislației europene, oferă acces liber la capacitățile sale tuturor clienților care au un contract de transport, în toate punctele de interconectare transfrontaliere. Acestea includ și conductele din coridorul Transbalcanic, prin care pot fi realizate livrări de gaze către mai multe state din regiune.

Precizăm că, anterior, compania maghiară MET Group a confirmat că este pregătită să efectueze livrări de gaze naturale în Republica Moldova, însă acestea pot avea loc doar dacă Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina permite tranzitul.

În urma refuzului administrației de la Tiraspol de a accepta un ajutor european de 60 de milioane de euro, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o derogare de la legislația actuală pentru a permite livrările de gaze către regiunea transnistreană printr-un trader european. Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), începând cu 13 februarie, Tiraspolul va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze, iar orice volum suplimentar va fi supus impozitării de către autoritățile de la Chișinău.

Livrările vor fi realizate de compania MET Gas and Energy Marketing AG, trader activ pe piața europeană de gaze, și achitate de JNX General Trading L.L.C., din Dubai. Gazul va fi adus la frontiera Republicii Moldova și transportat către regiunea transnistreană printr-un acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

Pe 11 și 12 februarie, conform deciziei CSE, Moldovagaz se angajează să vândă către Tiraspoltransgaz 2 milioane de metri cubi de gaze și să împrumute alte 3 milioane de metri cubi, care trebuie returnați până la sfârșitul lunii martie.

Premierul Dorin Recean a declarat că această soluție este temporară și a menționat că Guvernul nu blochează livrarea gazelor pentru a evita o criză în regiune. În schimb, Chișinăul a condiționat această permisiune de mai multe măsuri din partea Tiraspolului, inclusiv eliberarea deținuților politici, soluționarea problemei liceului românesc din Rîbnița, menținerea postului public Moldova 1 în grila TV și evacuarea unor posturi de control instalate în 2022.

Decizia Tiraspolului de a respinge ajutorul european și de a aduce gaze în regiune prin intermediari generează incertitudini privind impactul economic și sursa reală a finanțării, sugerează experții. Aceștia susțin că situația ar putea duce la o creștere artificială a datoriei regiunii, care în viitor s-ar putea transforma într-o povară economică pentru Republica Moldova.

Deși tranzacția este realizată prin intermediari, analiștii atrag atenția că finanțarea ar putea proveni indirect din Rusia, ceea ce ar menține dependența energetică și economică a Tiraspolului de Moscova.


Precizăm că regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul Uniunii Europene în valoare de 60 de milioane de euro, care ar fi contribuit la reducerea dependenței energetice a regiunii transnistrene, a anunțat premierul Dorin Recean. Potrivit premierului, malul stâng al Nistrului va fi alimentat cu gaz printr-o companie din Ungaria. Șeful Guvernului susține că această soluție nu rezolvă problema pe termen lung, însă autoritățile de la Chișinău nu vor bloca livrarea gazului și nu vor lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe.

Amintim că Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de sprijin energetic de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din care 30 de milioane de euro au fost deja alocate pentru cumpărarea de energie electrică și livrarea gazelor în regiune, 100 de milioane de euro vor fi acordate până la mijlocul lunii aprilie pentru compensarea facturilor achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, iar 60 de milioane de euro erau prevăzute pentru sprijinirea cetățenilor din regiunea transnistreană, cu condiția respectării drepturilor fundamentale și ajustării tarifelor la energie.

Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, afectând în special stânga Nistrului, unde autoritățile separatiste primeau anterior gaze gratuite din Rusia. Pe 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Uniunea Europeană oferă țării noastre un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze naturale, iar Guvernul a aprobat împrumutul a 3 milioane de metri cubi de gaze către regiunea transnistreană, pentru a menține presiunea necesară în conducte până la 31 ianuarie. Începând cu 1 februarie, în regiune au început să fie livrate gaze procurate dintr-un grant european pentru nevoile populației și producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult