Camerele de monitorizare a traficului rutier detectează adițional încălcări precum necuplarea centurii și utilizarea telefonului în timpul șofatului
Începând cu 10 februarie, camerele de monitorizare a traficului rutier vor putea detecta mai multe încălcări. Mai exact, este vorba despre utilizarea telefonului mobil la volan și necuplarea centurii. Potrivit oamenilor legii, informațiile despre încălcări vor fi, inclusiv, validate de sistemul electronic. Șoferii consideră această idee drept una adecvată, în contextul în care multe accidente, potrivit lor, se întâmplă din cauza neatenției la volan.
Cei care vor fi surprinși de camerele de supraveghere că vorbesc la telefon când conduc sau că nu au centura cuplată riscă amendă de până la 600 de lei și trei puncte de penalizare. Până în prezent, camerele de supraveghere în trafic fixau vitezomanii sau trecerea la culoarea roșie a semaforului.
„Acum, camere care vor fixa cu colegii de la Serviciul Tehnologii Informaționale vor fi validate de către colegii de la Direcția Monitorizare și Trafic Rutier și vor fi repartizate în registrul de evidență a contravențiilor și către colegii noștri. În trafic vor fi identificate persoanele care au comis abateri și vor fi documentate conform Codului contravențional”, menționează Grigore Guzun, șef adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP).
Șoferii spun că respectă regulile de circulație, își cuplează centura și nu vorbesc la telefon în trafic.
„Multe accidente se produc din cauza neatenției, ocupați cu telefoanele, centura nu e cuplată.”;
„Sunt de acord, pentru siguranță, nu pot să merg fără să nu îmi pun centura și foarte bine, mai ales ar fi bine și pentru cei din spate, nu știu dacă se vor vedea.”;
„Viața e în siguranță, salvează și telefonul la fel, da, am auzit, am citit. - Dumneavoastră nu vorbiți la telefon când conduceți? - Nu, el stă acolo.”;
„Regulile de circulație trebuie respectate și dacă face parte necuplarea centurii, face parte din aceste reguli, clar, trebuie respectate.”
Camerele de monitorizare și softurile sunt mereu îmbunătățite. Până la sfârșitul anului, responsabilii de la INSP își propun să mai instaleze aproximativ 30 de camere.
„Permanent se îmbunătățesc, se fac anumite îmbunătățiri în softuri ca ele să facă o calitate mai bună a produsului finit. Mă refer la faptul de captare a imaginii și de reacție și de momentul de documentare mai bună ca și în cazul cu centura de siguranță. În cazul de față, s-au făcut anumite modificări, s-au adăugat anumite module ca să se poată identifica mai bine și mai clar încălcările”, afirmă Grigore Guzun.
Pe teritoriul Republicii Moldova sunt instalate 149 de camere.
