Externe

Keir Starmer: Marea Britanie este pregătită să trimită trupe în Ucraina pentru menținerea păcii

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că este pregătit să trimită trupe britanice în Ucraina ca parte a unei forțe internaționale de menținere a păcii după încheierea conflictului. Această poziție vine în contextul în care Marea Britanie dorește să sublinieze rolul Europei în negocierile de pace și să asigure sprijinul Statelor Unite în acest proces, relatează Reuters.

Starmer a precizat că decizia de a lua în considerare trimiterea de militari „în calea pericolului” nu a fost luată cu ușurință, dar consideră esențială stabilirea unei păci durabile în Ucraina pentru a descuraja noi agresiuni din partea Rusiei.

SUA și Europa, implicate în negocierile de pace

Duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a subliniat că Ucraina și Europa vor avea un rol central în orice „negocieri reale” pentru încheierea războiului. Acesta a menționat că discuțiile dintre SUA și Rusia din această săptămână reprezintă o oportunitate de a evalua seriozitatea președintelui rus Vladimir Putin în privința păcii.

Într-un articol publicat în „Daily Telegraph”, Starmer a reafirmat angajamentul Marii Britanii de a contribui la securitatea Ucrainei, inclusiv prin „trimiterea propriilor trupe pe teren, dacă va fi necesar”. El a subliniat că o încheiere a conflictului nu trebuie să fie doar „o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou”.

Nu spun acest lucru cu ușurință”, a scris premierul britanic. „Simt profund responsabilitatea pe care o implică expunerea militarilor britanici la riscuri”.

Luni, Starmer este așteptat să participe la o reuniune organizată la Paris de președintele francez Emmanuel Macron, la care vor lua parte și cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk, secretarul general al NATO Mark Rutte, premierul italian Giorgia Meloni și alți lideri europeni. Discuțiile vor viza sprijinul acordat Ucrainei și strategia pentru negocierile de pace.

Trump surprinde aliații NATO

Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a provocat îngrijorare în rândul aliaților europeni după ce a anunțat că a avut o discuție directă cu Putin despre începerea unui proces de pace, fără a-i consulta pe liderii NATO și ai Ucrainei. În plus, Keith Kellogg, consilierul lui Trump pentru Ucraina, a sugerat că țările europene ar putea fi excluse din negocierile de pace.

Între timp, oficiali americani și ruși urmează să se întâlnească în Arabia Saudită pentru discuții preliminare privind încheierea războiului care durează de aproape trei ani.

Starmer intenționează să efectueze în curând o vizită la Washington, unde va susține ideea că Marea Britanie poate juca un „rol unic” în facilitarea dialogului dintre Europa și SUA pentru asigurarea păcii în Ucraina.

Europa și America trebuie să continue să colaboreze strâns – iar Marea Britanie poate avea un rol esențial în acest proces”, a declarat premierul britanic. „Ne aflăm într-un moment critic pentru securitatea colectivă a continentului nostru. Nu este vorba doar despre viitorul Ucrainei, ci despre stabilitatea întregii Europe”.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult