Externe

Trimiterea de trupe europene în Ucraina, subiect discutat la Summitul de la Paris

Trimiterea de trupe europene în Ucraina și consolidarea eforturilor de securitate a blocului comunitar, acestea sunt principalele subiecte discutate în cadrul Summitului extraordinar de la Paris. Reuniunea a avut loc în condițiile în care Europa a fost exclusă de la masa negocierilor pentru pace în Ucraina inițiate de Donald Trump.

Securitatea Europei este într-un moment de cotitură, a declarat la summit președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În același timp, premierul spaniol Pedro Sánchez a afirmat după întâlnirea informală de la Paris că o pace durabilă este valabilă numai cu participarea Ucrainei și a blocului comunitar.

Această pace trebuie să aducă, de asemenea, o Europă mai puternică în fața adversității. Ne aflăm într-un moment definitoriu pentru unitatea europeană. Trebuie să consolidăm ordinea și dreptul internațional. Nu este acceptabil ca agresorul să fie recompensat. Dimpotrivă, efortul celui atact trebuie recunoscut, la fel ca și dreptul său la apărarea integrității teritoriale și a suveranității naționale. Și, în cele din urmă, Uniunea Europeană ar trebui să iasă mai puternică din aceste discuții de pace”, a declarat Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

Iar premierul Țărilor de Jos, Dick Schoof, nu a exclus trimiterea de trupe europene în Ucraina în cazul unei încetări a focului.

Dacă garanțiile de securitate înseamnă că sunt necesare trupe europene, atunci cred că Țările de Jos ar trebui cel puțin să participe la discuții. Este într-adevăr un mare sentiment de urgență. Înțeleg acest lucru și îl împărtășesc. Pentru că ceea ce discutăm aici, și am mai spus acest lucru, nu este doar despre securitatea Ucrainei, ci și despre securitatea Europei și a Țărilor de Jos. Lucrurile importante pe care le-am abordat între noi a fost o întâlnire informală, este din nou această comunitate, de asemenea relațiile cu Statele Unite. Relația transatlantică este importantă pentru securitatea Europei, dar Europa trebuie să facă mai mult”, a menționat Dick Schoof.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene și ai Marii Britanii au discutat despre posibilitatea desfășurării în Ucraina a până la 30 de mii de militari, care ar putea monitoriza respectarea unui eventual acord de încetare a focului între Moscova și Kiev. Informația a fost publicată de The Washington Post pe 17 februarie, citând surse care au participat la summitul neoficial de la Paris. Însă ideea nu prevede ca trupele de menținere a păcii să fie plasate direct pe linia frontului, decât în caz de necesitate.

Discuțiile sunt încă în fază incipientă, iar potrivit publicației americane, unele state europene se confruntă cu provocări logistice și resurse militare limitate. În paralel, statele europene încearcă să afle de la administrația președintelui american Donald Trump care va fi nivelul sprijinului militar pe care Washingtonul intenționează să-l ofere Ucrainei în cazul unui eventual acord de pace.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult