Experți: Fără Ucraina și UE, negocierile SUA-Rusia nu vor duce la un armistițiu
Fără Ucraina și Uniunea Europeană (UE), negocierile de pace între SUA și Federația Rusă nu vor avea efect, susțin experții. Aceștia consideră că un armistițiu ar putea deveni posibil, însă procesul va depinde de calitatea ofertei care va veni în urma discuțiilor. În plus, îngrijorările sunt legate de disponibilitatea Americii de a ceda în fața Rusiei, având în vedere că șantajul din partea ambelor puteri mondiale va fi greu de ignorat.

„După Riad, vom vedea pe ce principii se pot înțelege Trump și Putin și cum vor încerca să-l convingă pe Zelenski să le accepte. Este clar că SUA are un rol de mediator și va vrea ca Europa să plătească o bună parte din reconstrucția Ucrainei, iar asta dă un motiv în plus ca europenii să fie la negocieri. Administrația Trump își dorește un proces rapid. Mai degrabă, am putea vedea o îmbunătățire a relației SUA - Federația Rusă pe fondul acestor negocieri decât niște rezultate clare. Am văzut și reacția președintelui Zelenski. Pozițiile sunt foarte diferite. Fără Ucraina, fără Europa, negocierile nu vor avea efect”, a declarat pentru Moldova 1, expertul WatchDog, Andrei Curăraru.
Expertul în securitate a mai subliniat că reuniunea de la Paris este greu de subestimat. „Europa se mișcă mai încet față de un stat consolidat, cum este Federația Rusă sau SUA, dar, odată pusă în mișcare, UE va demonstra unitate și va veni cu un răspuns la această politică, pe care am putea-o numi șantaj din partea administrației Trump și a Federației Ruse. Am auzit o disponibilitate din partea Marii Britanii de a trimite trupe pe teritoriul ucrainean. S-a vorbit despre investiții mai mari în industria militară europeană. Prezența trupelor unor state nucleare va da garanții suplimentare că Putin nu va încălca într-un mod grav un eventual armistițiu sau înțelegerile de pace.”
Și politologul român Cristian Pîrvulescu a precizat la emisiunea „ÎN CONTEXT” că UE este o forță care nu poate fi neglijată în procesul de negocieri, la fel ca și Ucraina, „care a fost atacată” și se află în război cu Rusia.
„Există îngrijorări foarte serioase. Deja faptul că Ucraina nu a fost invitată este semnificativ. Ucraina este cea care a fost atacată, totuși oficialii americani au uitat să sublinieze faptul că Ucraina era o țară atacată. E o schimbare radicală a politicii de la Washington, anunțată din vreme de Donald Trump, și ar fi fost imposibil ca acesta să nu rămână pe o asemenea poziție. Întrebarea este cât de mult este dispusă să cedeze America Rusiei? Rusia va dori să mențină controlul asupra Ucrainei, asupra Europei și va fi dispusă să cedeze față de America în alte zone de influență, dar va fi America dispusă să facă asta? Nicio discuție despre Ucraina, fără Ucraina și fără Europa, care este afectată de agresiunea rusă în Ucraina și care este gata să-și asume responsabilitățile necesare pentru ca o pace reală, trainică și în interesul Ucrainei să fie stabilită.”
- Amintim că în Arabia Saudită are loc întâlnirea între reprezentanții SUA și ai Rusiei pentru a discuta încheierea războiului din Ucraina. Imediat după reuniunea de la Riad, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Putin este dispus să poarte negocieri cu Zelenski. Liderul de la Kiev a criticat absența de la negocieri a țării sale, afirmând că Ucraina nu va accepta nicio decizie luată fără participarea sa. Abordarea Washingtonului în acest proces a îngrijorat aliații europeni, convocați de urgență la Paris pentru un răspuns comun.
CIEȘTE ȘI:
Negocieri în Arabia Saudită: SUA și Rusia discută marți despre sfârșitul războiului
SUA și Rusia negociază viitorul războiului din Ucraina, fără ca Kievul să fie invitat
Trimiterea de trupe europene în Ucraina, subiect discutat la Summitul de la Paris
WP: Europa ar putea trimite până la 30.000 de militari în Ucraina