Externe

Discuțiile ruso-americane de la Riad: Moscova a formulat o nouă cerere majoră - Ucraina să nu adere la NATO

Discuțiile Statelor Unite cu Rusia privind încetarea războiului din Ucraina s-au încheiat la Riad cu stabilirea a patru principii ce privesc normalizarea relațiilor lor bilaterale și soluționarea negociată a războiului din Ucraina. Delegația rusă a calificat dialogul drept unul pozitiv, în timp ce partea americană anunță că au convenit să numească „echipe la nivel înalt" care să lucreze la o cale de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. De cealaltă parte, Kievul și aliații europeni au privit preocupați de pe margine această întrevedere la care Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO.

Discuțiile dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită s-au terminat după aproximativ patru ore și jumătate. Șeful diplomației americane a declarat presei că cele două părți au convenit la prima etapă să restabilească funcționalitatea misiunilor lor diplomatice de la Washington și Moscova.

Vom numi o echipă la nivel înalt din partea noastră pentru a ajuta la negocierea și soluționarea încheierii conflictului din Ucraina într-un mod durabil și acceptabil pentru toate părțile implicate. Iar atunci când vorbim despre o încheiere durabilă și sustenabilă a conflictului, aceasta înseamnă o încheiere acceptabilă pentru toți cei implicați în conflict. Iar acest lucru include, evident, Ucraina, dar și partenerii noștri din Europa și, desigur, și partea rusă”, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio.

Rusia a fost reprezentată la Riad de consilierul prezidențial Iuri Ușakov, directorul general al Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, și ministrul de Externe, Serghei Lavrov. De menționat că e primul contact de acest fel între SUA și Rusia de la lansarea invaziei ruse în Ucraina în urmă cu trei ani. Lavrov a avertizat că desfășurarea unor trupe străine în Ucraina este inacceptabilă pentru Rusia.

Extinderea NATO, absorbția Ucrainei de către Alianța Nord-Atlantică, reprezintă o amenințare directă la adresa intereselor Federației Ruse. Apariția trupelor forțelor armate din aceleași țări NATO, dar sub un steag străin, sub steagul Uniunii Europene sau sub steaguri naționale, nu schimbă nimic în această privință”, spune șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Printre subiectele abordate de cele două părți se numără și mecanismul de consultări pentru a aborda elementele „iritante în relațiile bilaterale", pentru identificarea unei modalități de a pune capăt războiului în Ucraina.

Dialogul dintre două mari puteri strategice ale lumii este foarte important, iar lumea este un loc mult mai sigur acum, de când a început acest dialog. Va trebui să vedem cum evoluează în timp, dar, cu siguranță, este un început foarte pozitiv. Apropo, Arabia Saudită a jucat un rol esențial în oferirea unei bune oportunități pentru acest dialog”, a declarat economistul rus Kirill Dmitriev.

Ei bine, există câteva principii de bază. Acesta trebuie să fie un sfârșit permanent al războiului, și nu un sfârșit temporar, așa cum am văzut în trecut. Știm că realitatea practică este că se va discuta despre teritoriu și despre garanții de securitate. Acestea sunt doar elementele fundamentale care vor sta la baza oricărui tip de discuție”, a menționat consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Turcia, a criticat întâlnirea dintre SUA și Rusia, precizând că aceste negocieri cu privire la invazia rusă a Ucrainei au loc din nou fără Ucraina.

Am impresia că există unele negocieri în curs de desfășurare acum, și acestea au loc cu aceeași atitudine. Dar au loc între reprezentanți ai Rusiei și reprezentanți ai Statelor Unite. Despre Ucraina, din nou despre Ucraina, dar fără Ucraina. Este interesant, pentru că noi nu am venit cu toate aceste ultimatumuri în cel mai dificil moment! De ce există un astfel de sentiment că Ucraina va face acest lucru acum?”, a declarat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

În același context, Zelenski a anunțat că și-a amânat vizita în Arabia Saudită până la 10 martie, sugerând că dorește să evite ca vizita sa să fie legată de negocierile dintre SUA și Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit marți la Bruxelles cu trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, pentru a discuta despre încetarea invaziei la scară largă a Rusiei. Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană vrea să colaboreze strâns cu Statele Unite pentru a aduce o pace dreaptă și durabilă în Ucraina, subliniind angajamentul financiar și militar al blocului comunitar. Ea a mai menționat că Bruxelles-ul este pregătit să-și intensifice eforturile pentru susținerea Ucrainei și pentru consolidarea apărării sale, atât în fața agresiunii ruse, cât și la nivel intern. Von der Leyen a reafirmat că blocul comunitar susține o soluționare a conflictului care să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, prin garanții de securitate solide.

euronews.ro
Sursa: euronews.ro

Citește mai mult