Social

Specialiștii recomandă: cum consumăm ouăle roșii și produsele din carne pentru a evita intoxicațiile

Ouăle roșii de Paște pot fi consumate în siguranță timp de 3-4 zile, dacă sunt păstrate la frigider, recomandă specialiștii pentru a preveni apariția intoxicațiilor alimentare. Aceeași precauție se aplică și produselor din carne. Specialiștii sugerează prepararea mâncării în cantități mici pentru a evita risipa alimentară. În același timp, între 20 și 21 aprilie, peste 6.500 de cetățeni au apelat la ambulanță din cauza diverselor complicații, inclusiv a intoxicațiilor.

Ouăle crude pot fi păstrate în siguranță la frigider până la trei săptămâni, însă cele fierte au o durată de valabilitate mult mai restrânsă, doar 3-4 zile, avertizează nutriționista Luminița Suveică. Aceasta subliniază importanța bunei organizări a meniului, în special, în perioada sărbătorilor pascale. Deși aspectul lor nu se modifică, ouăle fierte nu rezistă atât de mult ca cele proaspete pentru că, prin gătire, stratul natural protector al acestora, care se găsește la suprafața cojii, se dizolvă. Fără acest strat, porii din coaja ouălor se deschid, iar bacteriile contaminează mai ușor produsul.

Ouăle pot fi consumate dacă au fost păstrate la frigider. Sunt însă gospodine care le țin la temperatura camerei, caz în care este recomandat să fie consumate chiar din prima zi. Dacă sunt ținute mai mult, pot apărea consecințe asupra sănătății. Așadar, este mai bine ca toate alimentele să fie proaspete și pregătite în cantitate suficientă, fără exces.

Aceeași regulă se aplică și altor categorii de alimente perisabile, cum ar fi cele pe bază de carne. Dacă nu sunt păstrate la rece sau sunt consumate după expirarea termenului de valabilitate, acestea pot deveni o sursă de toxiinfecții alimentare. Luminița Suveică îndeamnă la prudență și verificarea constantă a alimentelor din frigider.

La fel, este valabil și pentru alte alimente preparate de moldoveni – cum ar fi carnea de miel sau alte preparate din carne, cum sunt pârjoalele. Și în acest caz, durata de valabilitate depinde de momentul preparării și modul în care au fost păstrate. Eu mereu spun că, dacă mâncarea a stat pe masă cel mult o oră și apoi a fost pusă la frigider, ea se poate consuma în următoarele două zile fără probleme. Însă, dacă stă de două ori sau mai mult pe masa festivă, riscul de toxiinfecții alimentare crește semnificativ. De aceea, recomand întotdeauna ca mâncarea să fie pregătită în cantități mici și cât mai proaspătă, pentru a reduce riscurile. Temperaturile ridicate din această perioadă favorizează dezvoltarea microorganismelor care pot duce la îmbolnăvire.

Zilele de Paște nu au fost lipsite de incidente. În perioada 19-21 aprilie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de peste 6.500 de persoane, inclusiv 807 copii. Din totalul solicitărilor, 228 s-au dovedit a fi nejustificate. În urma intervențiilor, aproximativ 2450 de pacienți - dintre care 484 de copii – au fost transportați la spitalele din țară. În același interval au fost înregistrate 42 de urgențe toxice, inclusiv 14 intoxicații cu alcool, 10 cu medicamente și patru cu monoxid de carbon.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult