Social

Învățământul dual câștigă teren: istoriile unor elevi care au ales formarea profesională la RTEC

Tot mai mulți antreprenori din Republica Moldova susțin extinderea învățământului dual, văzut ca un răspuns practic și eficient la deficitul de muncitori calificați cu care se confruntă economia națională. Mai ales că statul va acoperi integral costurile pentru remunerarea elevilor care au depus cereri pentru formarea profesională în perioada 20 iulie - 10 septembrie.

Beneficiile modelului educațional combinat sunt resimțite și de elevi, care, la finalul studiilor, au deja experiență practică și adesea un loc de muncă asigurat. Este și cazul lui Dumitru Cilinghir în vârstă de 16 ani. Elevul muncește de aproape un an în cadrul Regiei Transport Electic Chișinău în calitate de lăcătuș. Împreună cu alți colegi, el efectuează diverse lucrări de reparație și întreținere a troleibuzelor.

Salariul meu este 4004 lei. Nouă ne-au făcut legitimații, eu pot călători cu autobuzul și troleibuzul gratis. Mă mai ajută părinții cu bani în situații grele”, povestește Dumitru Cilinghir.

Eu acum schimb filtrul care separă apa de ulei, nu permite să intre murdăria și lasă sistemul curat, așa arată el. Îmi place să repar mașinile în calitate de lăcătuș, mecanic, iar pe viitor am să lucrez în acest domeniu”, povestește elevul Nicolae Bercaru.

Sunt cu un pas înainte cu practica și pot să obțin mai multă experiență. În curând, voi avea un an și știu foarte bine cum este construcția la troleibuz, cum să îl repar și cum să aflu defectele”, afirmă un alt elev, Tudor Sîrbu.

Sunt însă și elevi care preferă să lucreze mai mult cu actele decât cu piesele metalice. Printre ei se numără și Nicolae Hanganu.

La început, era mai greu să ne acomodăm. Aici începem să învățăm mai bine, punem foile de parcurs la șoferi și conductori zilele lucrătoare și zilele de repaos și banii adunați la rută.

RTEC îi asigură pe elevi cu haine de serviciu, legitimații cu care pot călători în transportul urban, inclusiv toate beneficiile de care dispun angajații RTEC. Vine o generație nouă care este interesată, practic dispunem de un nou transport și curiozitatea este mare, anume la elevi”, explică profesorul Dumitru Ganea de la Centrul pentru Formare Profesională, RTEC.

Atunci când vorbim de învățământul dual, selectăm copiii care sunt mai activi, mai energici, se adaptează ușor în sistemul de învățământ dual. Ei trec un interviu alături de agenții economici. Se formează o comisie și agentul economic, din start, îl selectează - cât de ușor se va adapta el pentru că e și normal că nu cunoaște el meseria, dar capacitatea de adaptare o poți identifica chiar din interviu”, menționează directoarea Centrului de Excelență în Transporturi, Olesea Bagrin.

Doar anul trecut, 1650 de tineri au optat pentru această formă de studii - cu 65% mai mulți față de 2023. Învățământul dual, implementat în Republica Moldova începând cu anul 2014, reprezintă un sistem educațional care combină pregătirea teoretică în școli cu experiența practică la locul de muncă.

Iulian Fanaru

Iulian Fanaru

Autor

Citește mai mult