Social

„Zâmbetul pacienților e cea mai mare răsplată” - poveștile unor asistenți medicali din Republica Moldova

TRM
Sursa: TRM

Au grijă de sănătatea pacienților, lucrează în ture prelungite, iar activitatea de zi cu zi lasă și o amprentă pe viața personală. Cu toate acestea, sunt dedicați meseriei și nu-și închipuie viața altfel. Vorbim despre asistenții medicali din Republica Moldova, care se confruntă zilnic cu un șir de provocări, obținând în schimb cea mai mare răsplată - zâmbetele oamenilor care au reușit să înfrunte boala.

TRM
Sursa: TRM

Ce să îți dau? Ce să îți dau? Aceasta.

Așa începe ziua de lucru pentru Irina. Cu un zâmbet sincer pe chip, ea își întâmpină cu drag micii pacienți. Munca ei constă în aplicarea indicațiilor medicilor, asigurându-se că fiecare copil primește îngrijirea potrivită.

TRM
Sursa: TRM

Am început munca în această secție de când am absolvit colegiul de medicină. Copiii în secție pe atunci nu stăteau cu părinții, până la trei ani se permitea, după, stăteau singurei. Noi aveam grijă de copilași, le eram și mamă, tată, soră. Îi îngrijeam și la pansament, injecții, la tot”, povestește asistenta medicală.

Cea mai mare provocare pentru Irina Corcodel este îngrijirea bebelușilor, care nu-și pot exprima dorințele și nevoile, iar fiecare semn al lor trebuie perceput cu răbdare și atenție.

Ei nu pot să se exprime ce îi doare și mai mult conlucrăm cu părinții. Avem pacienți sugari care se alăptează la piept, ei nu vorbesc, evident, și atunci ne este foarte complicat de a discuta”, explică Irina.

TRM
Sursa: TRM

Bună ziua! Care este situația în secție, câți pacienți avem?

TRM
Sursa: TRM

Nina Buciumaș activează ca asistentă-șefă la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN). Anterior, a lucrat timp de trei ani în cadrul secției de neuro-urgențe.

În cadrul secției am lucrat cu pacienții post accident vascular cerebral într-o stare destul de gravă și necesită îngrijiri avansate, inclusiv alimentarea acestora. În munca de zi cu zi, ne confruntăm actualmente cu sindromul de ardere profesională, din cauza lipsei de cadre și a suprasolicitării personalului.

TRM
Sursa: TRM

La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie activează 146 de asistente medicale.

Noi, pot să vă spun că avem o stabilitate, nu avem așa o fluctuație mare a cadrelor asistente medicale. Am avut plecări peste hotare, dar în mare parte, nu au atins mai mult de 10 procente din numărul total al asistentelor medicale. Mai mult de 60% sunt cu categorie superioară, mai mult de 80% sunt angajate de mai mult de 10 ani”, menționează vicedirectorul INN, Octavian Misic.

TRM
Sursa: TRM

În prezent, în sistemul medical din Republica Moldova activează peste 18 mii de asistenți medicali. Totodată, pentru a acoperi cererea mai sunt necesare cel puțin 847 de asistente medicale. În anul 2024, salariul mediu pe țară al asistenților medicali constituia 13.170 de lei.

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult