Social

Fracțiunile PAS și MAN din CMC, în divergență privind bugetul capitalei

Disputa privind bugetul capitalei în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) continuă. În timp ce fracțiunea PAS califică proiectul pentru anul 2025 drept „antisocial” și declară că îl va susține doar dacă vor fi acceptate amendamentele propuse, consilierii MAN susțin că este vorba despre un blocaj politic care trebuie depășit, iar investițiile în capitală continuă chiar și cu un buget provizoriu. Argumentele au fost aduse de către reprezentanții celor două fracțiuni în CMC la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1.

Zinaida Popa, consilier PAS în CMC, susține că sprijinul fracțiunii depinde de alocarea fondurilor pentru categoriile vulnerabile și modernizarea educației.

Ceea ce ne-a prezentat primarul general nu este relevant pentru rezolvarea problemelor reale ale chișinăuienilor. Din acest motiv, am considerat necesar să venim cu anumite ajustări. Am solicitat 80 de milioane pentru compensații în perioada rece a anului pentru 40.000 de familii cu venituri mici; 66 de milioane de lei pentru angajarea a 1.000 de asistenți personali; 50 de milioane pentru grupele cu program prelungit.

Potrivit Zinaidei Popa, printre proiectele de infrastructură blocate din lipsa unui buget aprobat se numără și modernizarea arterelor principale din oraș.

Un buget provizoriu e în limita cheltuielilor planificate pentru 2024, însă nu putem vorbi despre proiecte investiționale. Avem o oportunitate de a dezvolta trei artere principale care ar putea să ne ușureze transportul în municipiul Chișinău: extinderea străzilor Mesager și Mircea cel Bătrân. Nu se va lucra la ele, deoarece nu putem negocia cu băncile externe.

La rândul său, consilierul MAN în CMC, Grigore Bejenaru, a pledat pentru depășirea barierelor politice și aprobarea bugetului pentru anul în curs, subliniind că proiectele capitalei continuă să fie implementate.

Dacă trebuie să investim în proiecte mari, atunci de ce îl blocăm? Pledăm pentru politici echitabile, atât pentru toți locuitorii Chișinăului, cât și la nivel central. Nu trebuie să facem diferențieri. Bugetul provizoriu este suficient pentru a asigura continuitatea acestor lucrări și pentru a acoperi toate cheltuielile.

Potrivit lui Bejenaru, bugetul adoptat la final de decembrie a inclus fonduri pentru infrastructură, educație și servicii publice.

De fiecare dată s-a afirmat că este un proiect populist, electoral, însă la 31 decembrie a fiecărui an, bugetele erau orientate spre infrastructură, spre cetățeni și spre modernizarea Chișinăului. Bugetul este propus pentru aprobare și a fost supus consultărilor publice. Fiecare fracțiune are dreptul să vină cu propuneri de îmbunătățire. Indiferent de blocajul votării bugetului în capitală, se implementează proiecte.

Amintim că o nouă tentativă de a vota bugetul pentru anul 2025 a eșuat în CMS. Consilierii PAS și PSRM au insistat din nou asupra includerii în buget a compensațiilor pentru familiile vulnerabile, în special pentru sezonul rece. O nouă ședință va avea loc săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord, Chișinăul funcționează, din 2 ianuarie, cu un buget provizoriu aprobat prin dispoziția primarului general. Acesta prevede venituri de 8,17 miliarde de lei și cheltuieli de 8,75 miliarde, generând un deficit de 580 de milioane de lei. Anul trecut, proiectul bugetului capitalei a fost aprobat pe 1 august 2024, deși ar fi trebuit pe 1 decembrie 2023.

Citește mai mult