Struguri crescuți în seră, la Ialoveni: fără chimicale, mai timpurii și mai scumpi

Cultivarea viței-de-vie este asociată, în mod tradițional, cu plantații extinse în aer liber, pe terenuri însorite. Totuși, odată cu schimbările climatice, instabilitatea vremii și dorința de a avea roadă mai devreme, unii agricultori se orientează spre cultivarea viței-de-vie în seră. Unul dintre aceștia este și Victor Petrașcu, un viticultor din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, care a plantat un soi de struguri de masă în seră.
Eforturile îi sunt răsplătite – strugurii crescuți în seră se coc mai devreme și îi poate vinde de câteva ori mai scump în comparație cu cei crescuți în câmp deschis. De exemplu, dacă strugurii crescuți în câmp pot fi comercializați cu 20-50 de lei per kilogram, strugurii crescuți în seră pot costa și 100 de lei, în funcție de an.
Bărbatul a povestit la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova că a făcut acest pas după ce legumele plantate în seră nu mai dădeau, în ultimii ani, roada scontată. Atunci, Victor Petrașcu a dorit să încerce ceva nou și a plantat câțiva butași de viță-de-vie. Cel mai bine s-a adaptat soiul „Rosfor”, întrucât are imunitate la boli, la frig și la căldură.
Acest soi de viță-de-vie de masă a fost plantat pe o suprafață de 20 de ari, iar sera este dotată cu sistem de irigare prin picurare.
Viticultorul susține că avantajul principal al creșterii strugurilor în seră este că roada e mai ecologică, din cauza că nu sunt folosite atât de multe chimicale. Alt motiv pentru care plantațiile în seră câștigă teren ține de faptul că ele sunt mai protejate de grindină, iar roada apare mai devreme.
Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Victor Petrașcu a fost lipsa apei și acest lucru l-a motivat să sape un iaz artificial.
Mileșteanul își dorește să mărească suprafața serelor în care să cultive struguri de masă, dar susține că cheltuielile sunt mari.
„Așa, să o crești, nu-s probleme. Dacă e să te duci mai departe, e problematic”, a punctat Victor Petrașcu la Radio Moldova.
Chiar dacă necesită o investiție inițială, beneficiile culturii de struguri în seră sunt semnificative. Unul dintre cele mai importante beneficii ale cultivării în seră este posibilitatea de a controla factorii de mediu: temperatura, umiditatea, ventilația și intensitatea luminii. În seră pot fi cultivate soiuri de viță-de-vie care în aer liber nu produc roadă din cauza sensibilității la frig sau boli.
Autor: Valeria Cîrjeu, stagiară