Economic

Pasiunea pentru prăjituri, transformată în afacere, la Chișinău: povestea unei antreprenoare care a beneficiat de granturi oferite de ODA

TRM
Sursa: TRM

Din pasiune pentru dulciuri și cu rețete moștenite din familie, Maria Macari a reușit să transforme o idee într-o afacere gustoasă. Astăzi, în laboratorul ei prind viață mii de prăjituri și torturi create cu migală, inspirație și multă muncă. Prin granturile pe care le-a accesat, antreprenoarea a dotat spațiul de producere cu echipamente moderne și continuă să îndulcească zilele celor care îi trec pragul.

TRM
Sursa: TRM

„Ideea de a deschide patiseria a venit spontan. Era pe la ora 22:00, înaintea Crăciunului, când m-au contactat clienții cărora le făceam tot timpul cozonaci la Crăciun și mi-au zis: ce, ne-ați lăsat de data aceasta fără cozonaci? Așa a venit ideea de a deschide o… dar nici nu era patiserie la început, era o idee de a porni ceva”, povestește antreprenoarea.

Maria Macari spune că pasiunea față de dulciuri a venit încă din copilărie, iar dibăcia a preluat-o de la mama și bunica.

„Nu am avut sărbătoare ca să nu mâncăm dulciuri. Chiar și așa, într-o sâmbătă, se spunea: "hai să coacem un cuptor de învârtite sau un cuptor de plăcinte". Asta cred că vine de la mama mamei mele, de la mămunea mea. La ei în familie se gătea foarte bine. Știau cum din produse simple să facă mâncare gustoasă. Eu m-am îndrăgostit”, ne-a spus Maria Macari.

TRM
Sursa: TRM

Ziua de muncă la patiseria Mariei Macari începe dis-de-dimineață cu o multitudine de sarcini.

„Azi-dimineață, m-am trezit la ora 5:00, cu gândul la lucru, pentru că acum avem o perioadă încărcată și sunt multe lucruri de pus la punct. Pentru mâine avem o comandă de zefire și o să-o realizăm împreună. Sper să ne reușească. Pentru asta trebuie să pregătim un sirop. Siropul e din agar-agar, cu apă și zahăr. O să-l fierbem și o să-l ducem la temperatura necesară”, povestește femeia.

TRM
Sursa: TRM

Într-o singură zi, sunt pregătite mii de prăjituri, iar torturi - chiar și până la 17.

„Noi avem și multe torturi de autor. Ele tot se bucură de succes, pentru că ele sunt făcute în funcție de starea pe care am avut-o la momentul acela. De exemplu, când s-a născut prima mea nepoată. am făcut mousse Magdalena”, și-a amintit Maria Macari.

Femeia a reușit să-și doteze zona de producere cu aparate performante, datorită unui sprijin din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) de 139 de mii de lei.

„Aici suntem în secția unde asamblăm torturile. Când asamblăm prăjiturile, torturile, umplem frigiderul. Este stilul meu de viață. Este copilul meu care el tot crește, crește și are nevoie de ajutor”, ne-a arătat antreprenoarea.

TRM
Sursa: TRM
Ana Neamțu

Ana Neamțu

Autor

Citește mai mult