Carne, pește, lactate, fructe și legume: meniul din grădinițe, întocmit în baza unui nou ghid metodologic culinar

Un meniu sănătos pentru copiii din grădinițe trebuie să fie echilibrat și să conțină neapărat fructe și legume de sezon, pește, carne, ouă și produse lactate. Rețetele exacte și recomandările specialiștilor sunt incluse în cea de-a doua ediție a Ghidului metodologic culinar privind alimentația copiilor de vârstă preșcolară din capitală, lansată miercuri, 20 august, la Chișinău.
„La grădiniță, carnea nu trebuie să depășească 120 de grame pe zi, peștele - 100 de grame, untul - 10 grame, ouă – o doime sau 30 de grame. Lapte trebuie să fie 150-200 de mililitri, chefir - între 80 și 100 de mililitri, brânză de vaci - 40 de grame, cașcaval - 10 grame, smântână - 10 grame”, a precizat Coralia Babcenco, autoarea ghidului, pentru Teleradio-Moldova.
Potrivit Coraliei Babcenco, carbohidrații sunt, la fel, o sursă foarte importantă de energie, esențiali din punct de vedere al creșterii armonioase a copiilor.
Sursele de vitamine și săruri minerale, cum ar fi fructele și legumele, trebuie să se regăsească zilnic în alimentația copiilor, a adăugat autoarea ghidului.
„Atunci când vorbim de glucide sau de carbohidrați, sunt terciurile și cartofii, pastele făinoase, orezul, pâinea și, mai ales, pâinea din făină integrală - 100 de grame pe zi, pâinea din făină albă cu grâu integral - măcar o feliuță mică, adică 15 grame în zi. Crupele și alte cereale integrale - 60 de grame, pastele făinoase - 15 grame, cartofii - până la 100 de grame. Cartofi, morcovi, ceapă, varză, broccoli, conopidă și toate tipurile de fructe proaspete și mai ales de sezon, dar să nu depășească 80-100 de grame în zi”, a spus Coralia Babcenco.
Cea de-a doua ediție a ghidului conține un capitol aparte dedicat micuților care au diferite tipuri de intoleranță la glucoză, lactoză, gluten sau celor predispuși la obezitate, copii cu boli pancreatice, boli ale ficatului, elaborat în baza ordinului Ministerului Sănătății.
Părinții sunt îndemnați să se asigure că produsele puse pe masa copiilor sunt sănătoase.
„Zilnic, pe aviz sau panoul de informare în grădinițe și școli este afișat meniul. Este obligatoriu ca acest meniu să conțină și lista substanțelor alergice. Așa, părintele ia cunoștință de meniu și își dă seama dacă se alimentează corect sau nu copilul. Deci, noi nu avem carne grasă, grăsimi hidrogenate, grăsimi trans, carne congelată, ci doar refrigerată, nu avem pește cu oase - doar fileu pur. Atât în școli, cât și în grădinițe avem produse alimentare de înaltă calitate”, a declarat Coralia Babcenco.
Potrivit autorităților municipale, Ghidul metodologic culinar lansat astăzi va ajunge în fiecare grupă din grădinițe. În premieră, de la 1 septembrie, un astfel de ghid va fi aplicat și în școlile din Chișinău.
Ghidului include principiile generale de organizare a alimentației în instituțiile de educație timpurie, cerințele privind organizarea alimentației copiilor, precum și 18 anexe cu rețete utile bucătarilor din instituțiile de învățământ.