Social

„Nu mai suportăm mirosul de mâncare”: conflict între locatari și un restaurant

TRM
Sursa: TRM

Tensiuni între locatarii unui bloc și un restaurant din capitală. Oamenii acuză reprezentanții localului de la parter că le invadează casele cu un miros persistent de mâncare. Deși problema durează de un an, discuțiile pe cale amiabilă nu au adus niciun rezultat. Administratorul restaurantului promite că vor instala un sistem de ventilație.

TRM
Sursa: TRM

Una dintre locatarele blocului spune că mirosul de mâncare este insuportabil, fiind cel mai puternic resimțit la etajul șase, unde locuiește ea.

„La etajul șase se simte extrem de tare, am încercat de nenumărate ori timp de un an de zile să rezolvăm problema, dar nu este posibil. De fiecare dată vine altă persoană, ori cineva din familie. Noi nu avem dreptul să mergem acolo, să facem nimic, să verificăm dacă au fost uniți la centrală”, spune Cristina Bălici.

Cei mai afectați de miros sunt copiii, a căror sănătate are cel mai mult de suferit din această cauză, spun oamenii.

„- Locuim la etajul nouă, dar fumul ne ajunge chiar și acolo. Vara când e cald e imposibil să stăm în curți. - Copilul cum reacționează? - Cât mai repede să plecăm în altă curte”.

„La noi este problema mai serioasă. Copilul are astm. Este insuportabil să ieșim afară. Suntem cu geamul deasupra localului și e insuportabil să aerisim casa”.

TRM
Sursa: TRM

Problema a început în noiembrie anul trecut, când restaurantul a instalat o țeavă pe fațada blocului. De atunci, liniștea locatarilor a dispărut.

„Toată vara, la o temperatură de 40 de grade noi am stat și am inhalat acest fum dens, vâscos și negru. Am apelat la ANSA, au spus că în urma verificării au toate actele în regulă, au găsit de cuviință să redirecționeze scrisoarea la Protecția Mediului. Am trimis o scrisoare la Pretură. A venit cu același răspuns, că au toate documentele necesare”, menționează Ludmila Talmaciov, administratoarea blocului.

TRM
Sursa: TRM

Administratorul restaurantului susține că lucrările la sistemul de ventilare au început pe 2 septembrie. Până la finalizarea acestora, bucătarii nu mai prepară carne prăjită.

„Locatarii au fost informați când vor începe lucrările. Ne-am înțeles că timp de două, trei săptămâni nu vom prăji, deoarece era fum și ne-am înțeles că, în acest timp, să facem în așa fel ca să nu fie fum. Noi avem autorizație. Deținem documente că avem dreptul să lucrăm”.

Administrația blocului a depus plângeri la mai multe instituții. O cerere a fost înregistrată și investigată inclusiv de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM).

„În urma ieșirii la fața locului, s-a constatat că la adresa aceasta își duce activitatea un agent economic. În conformitate cu legea 227, așa gen de activitate nu necesită autorizație de la Agenția de Mediu”, explică șeful IPM, Ion Bulmaga.

TRM
Sursa: TRM

Blocul cu pricina din capitală are, în total, 295 de apartamente.

Marina Negară

Marina Negară

Autor

Citește mai mult