Când alimentele devin „otravă”: peste 63.9% dintre moldoveni sunt supraponderali, iar 5% suferă de malnutriție

O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru prevenirea bolilor netransmisibile, transmit autoritățile sanitare în contextul Zilei Mondiale a Alimentației, care este marcată anual pe 16 octombrie. În Republica Moldova, malnutriția și obezitatea coexistă, iar responsabilitatea prevenirii acestora este „o responsabilitate comună – a fiecărui cetățean, a fiecărei instituții și comunități”, evidențiază Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Peste 63.9% dintre adulții din Republica Moldova sunt supraponderali, iar 22.7% suferă de obezitate, potrivit celui mai recent studiu, realizat în 2021. Totodată, 5% din populație se confruntă cu subnutriție, iar 6.6% dintre copiii sub cinci ani sunt prea scunzi pentru vârsta lor, conform Indicelui Global al Foamei din 2024.
Nutriția modernă: provocări și oportunități
Pentru a susține eforturile de promovare a unei nutriții echilibrate, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va organiza, pe 20 octombrie, cea de-a treia ediție a Simpozionului Internațional „Nutriția modernă: provocări și oportunități”. Tema din acest an este: „Promovarea alimentației sănătoase prin schimbare de comportament”.
Evenimentul va reuni experți din Republica Moldova, Elveția, SUA și România.
673 de milioane de persoane suferă de foame la nivel global
Datele Organizației pentru Agricultură și Alimentație arată că peste 673 de milioane de persoane suferă de foame la nivel global, iar anual se irosește peste un miliard de tone de alimente, potrivit raportului Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2024.
În același timp, obezitatea s-a dublat în rândul adulților și a crescut de patru ori în rândul adolescenților, afectând peste 390 de milioane de copii și tineri.
CITIȚI ȘI: