Economic

Din livadă, la piață: Cum poate deveni cultivarea nucilor o afacere de succes și un aliat al sănătății

modernbuyer.ro
Sursa: modernbuyer.ro

Anul acesta a fost prielnic pentru agricultorii din sectorul nucifer, care anunță o recoltă mai bogată decât în anul precedent. Cel mai mult au de câștigat cei care au investit în specii productive și în tehnologii moderne, inclusiv în sisteme de irigare. În satul Inești, raionul Telenești, o cooperativă de întreprinzători cultivă nuci pe o suprafață de 160 de hectare. Cinci producători locali și-au unit eforturile și au construit și o unitate de prelucrare, unde usucă nucile, le sparg, selectează miezul și îl ambalează pentru vânzare.

„Nu am fost afectați de înghețurile din primăvară, iar recolta este de două ori mai mare ca anul trecut, poate și mai mult”, a declarat Lilian Florea, directorul comercial al cooperativei din Inești, una din cele mai mari companii producătoare de nuci din țară, într-un interviu realizat de jurnalista Cristina Prisacari pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Cea mai mare parte a producției ajunge pe piața locală, nucile fiind livrate către lanțuri de magazine, precum și la diverși producători.

„Avem și la export, dar cea mai mare parte este vândută aici, pe piața internă. Prețurile în Europa sunt mai mari ca anul trecut, nu cu mult, dar oricum. Dacă anul trecut cele mai bune nuci s-au vândut cu 2.50–2.80 euro, anul acesta, probabil, vor fi cu 10-15% mai scumpe”, a estimat antreprenorul.

Potrivit lui Lilian Florea, cultivarea nucilor poate deveni o afacere de succes.

„Este profitabilă, dacă este făcută, evident, respectând tehnologiile agricole și, în primul rând, dacă se asigură irigarea adecvată. Cei care au instalat sisteme de irigare, au un venit suplimentar în comparație cu ceilalți. Dacă este plantat soiul corespunzător, unul modern – american sau francez – profitabilitatea este mai mare, iar afacerea devine una de succes”, a menționat directorul.

Lilian Florea recunoaște că, la început, a avut nevoie de ajutor, pe care l-a obținut prin diferite programe de sprijin.

„La baza înființării cooperativei a fost un proiect al Băncii Mondiale, în cadrul căruia am obținut un grant destul de bun, de 300 de mii de dolari, care a ajutat cooperativa să construiască această fabrică. Evident, membrii au luat și credite. Ulterior, ca post-investiții, am obținut și subvenții de la Ministerul Agriculturii, prin AIPA, precum și diferite credite avantajoase prin Programul ”Livada Moldovei””, a menționat antreprenorul.

Consumul de nuci: beneficii și riscuri

Nucile constituie un produs alimentar cu efecte benefice asupra consumatorilor care suferă de boli cardiovasculare, cancer sau diabet zaharat. Grăsimile sănătoase de tip omega-3 pe care le conțin nucile contribuie la scăderea colesterolului rău și la creșterea colesterolului bun din sânge. Acest fapt conduce la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și la reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un accident vascular cerebral.

De asemenea, nucile conțin vitaminele E și A, care au un impact benefic asupra aspectului sănătos și strălucitor al pielii. Consumul de nuci stimulează și producția de melatonină, hormonul care asigură un somn profund și odihnitor.

Totodată, specialiștii atenționează că nucile sunt un aliment hipercaloric și trebuie consumate cu moderație. De asemenea, nu sunt indicate persoanelor care suferă de alergii.

Doar șapte procente din suprafața planetei sunt potrivite pentru cultivarea nucilor, iar Republica Moldova se află în această zonă favorabilă.

CITIȚI ȘI:

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult