Economic

Strugurii unei familii din satul Ciuciuleni au ajuns în Mongolia

Strugurii „Moldova” recoltați de familia Bezer din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, au ajuns până în Mongolia, unde au fost apreciați pentru calitate și gust. Lilia Bezer susține că a reușit performanța prin muncă asiduă și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova. Antreprenoarea crede că fermierii moldoveni trebuie să se concentreze pe menținerea pieței de export - ușor de cucerit, dar greu de menținut.

Exportul strugurilor familiei Bezer în Mongolia a fost o responsabilitate mare, fiecare lădiță urmând să aibă câte exact opt kilograme. Transportarea fructelor a reprezentat o provocare din cauza drumului lung, afirmă Lilia Bezer.

„Avem zece hectare de vii, struguri, sorturi de masă, Moldova. Istoria e mai veche, începută de prin anii '93, atunci când părinții au primit cota din colhoz. La început erau opt rânduri. În 2014, am deschis o gospodărie țărănească cu trei hectare și, la momentul actual, avem zece hectare de vii. A fost poate și o ambiție, a fost și o provocare, noi o să putem - familia. De-a lungul anilor, au fost multe piedici, începând cu calamitățile naturii, embargouri, factorul uman, dar trebuie să treci peste toate și... înainte”, a menționat antreprenoarea la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Lilia Bezer a precizat că, în anul 2017, a cumpărat un tractor dintr-un grant oferit de Japonia.

În 2018, am început construcția unui depozit frigorific. În 2020, l-am dat în exploatare. Toți strugurii noștri sunt păstrați deja la depozit, ceea ce aduce plusvaloare semnificativă, fiindcă toamna, din câmp, este un preț, având posibilitatea de a-i păstra de o durată mai lungă - deja se discută alte prețuri”, a precizat antreprenoarea.

Strugurii de la Ciuciuleni au ajuns pe piețele externe, inclusiv în Mongolia, cu ajutorul unor exportatori: „În 2023, am avut o oportunitate și ne-a bucurat faptul că, anul trecut, persoanele care au procurat de la noi struguri iarăși ne-au contactat, dar deja nu mai erau struguri în depozit”.

În afacere este implicată întreaga familie.

„Suntem o familie care lucrăm toți - eu, soțul și cei doi copii care au studii în alte domenii, ambii cu masterate, dar stau cu noi. Fiecare are sarcina lui: de logistică, vânzare, păstrare, fiecare avem funcții. Oficiul nostru este masa din bucătărie. Ne adunăm toți, seara, în jurul mesei și discutăm ce facem mâine”, a povestit ea.

Antreprenoarea a mai precizat că a beneficiat, cu ajutorul PNUD, de un grant de 18.000 de dolari pentru instalarea a 42 de kW de panouri solare, energia verde fiind folosită pentru a alimenta depozitul în care sunt păstrați strugurii.

Este un sprijin foarte mare, deoarece costurile la energia electrică pentru păstrare se simt. Avem un an de când suntem pe zero, achităm doar pierderile de lumină din rețea, restul suntem în plus un pic”, a spus doamna Bezer.

Ce-aș dori eu cel mai tare este ca fiecare producător să fie conștient de ceea ce produce. Să optăm pentru calitate, fiindcă a acapara o piață, inclusiv pe cea europeană, e foarte ușor, dar să o păstrăm și să o dezvoltăm în continuare - asta ar fi un factor foarte bun pentru noi și trebuie să-l conștientizăm”, a conchis Lilia Bezer, la postul public de radio.

Autor: Svetlana Bogatu

CITIȚI ȘI:

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult