Regional

Festivalul Vinului la Comrat: tradiție, dans și gusturi autentice

La Comrat a fost sărbătorit duminică tradiționalul Festival anual al vinului. Vinării din autonomia găgăuză și din întreaga țară, împreună cu producători de vin de casă, și-au prezentat recoltele, alături de multe bucate tradiționale. Iar zeci de dansatori și ansambluri folclorice au adus ritm și voie bună. Vinificatorii s-au ales cu premii.

Victor Drangoz, vinificator din satul Dezghingea, participă de mai mulți ani la Festivalul vinului de la Comrat. Acest an a fost unul reușit pentru el.

„Am obținut locul întâi la „vinul de desert” și la „vinul sec”. De asemenea, am și vin de tip cahors, vinuri din anii trecuți și vin din acest an și de anul trecut. Avem o selecție bogată”, povestește Victor Drangoz.

„Suntem din Ialoveni. Venim la Comrat la invitație, să participăm la Festivalul Vinului. Aici avem un produs nou”, spune vinificatorul Vasile Șoronta.

Producătorii celor mai bune vinuri din autonomia găgăuză s-au ales cu premii la diverse categorii. Marele trofeu a fost acordat unei întreprinderi vinicole din satul Tomai, prezentă de peste 25 de ani pe piața internațională a vinurilor. Întreprinderea gestionează circa o mie de hectare de viță-de-vie, produce anual aproximativ opt mii de tone de vin vrac și până la două milioane de sticle de vin îmbuteliat.

„Aceasta este una dintre numeroasele distincții pe care le primim. Desigur, fiecare premiu este foarte prețios pentru noi. Este un indicator suplimentar că mergem în direcția corectă și vom continua să ne străduim și pe viitor”, menționează Vladislav Sibov, reprezentantul Fabricii de vinuri din Tomai.

La festival au participat peste 15 întreprinderi vinicole, vinificatori amatori și reprezentanți ai autorităților locale. Pe lângă expozițiile cramelor din regiune, vizitatorilor le-au fost prezentate „curți” ale localităților autonomiei, unde oaspeții sărbătorii au putut gusta din deliciile bucătăriei tradiționale din sudul Republicii Moldova.

CITIȚI ȘI:

Ecaterina  Terzi

Ecaterina Terzi

Autor

Citește mai mult