Macrou cu peste 300 de lei kilogramul: cauza scumpirii, anunțată oficial
Prețurile la macrou au crescut vizibil în ultima perioadă, însă „majorarea nu este una dublă, așa cum s-a vehiculat în spațiul public”, susține viceprim-ministrul Eugen Osmochescu, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit lui, scumpirile au fost determinate, în mare parte, de factori externi, cum ar fi reducerea cotelor de pescuit la nivel internațional.
Potrivit ministrului, în perioada 2023 - 2025, prețul de import al macroului a crescut de la circa 2.45 de dolari la 3.3 dolari (circa 56 de lei - n.r.) per kilogram, ceea ce reprezintă o majorare de aproximativ 34.6%.
„Prețurile au crescut la import, însă noi, ca stat, nu putem interveni pentru a reglementa prețurile la raft. Suntem o economie de piață, iar reglementarea se aplică doar produselor sociale. Peștele nu face parte din această categorie”, a explicat Osmochescu, pe 12 noiembrie, înaintea ședinței de Guvern.
Oficialul a precizat că scumpirile sunt cauzate, în mare parte, de factori externi, inclusiv de reducerea cotelor de pescuit la nivel internațional. În Oceanul Pacific, acestea au fost diminuate cu până la 60%, iar în Atlanticul de Nord – cu până la 23%, în special pentru statele membre ale Uniunii Europene.
Totodată, ministrul a subliniat că Republica Moldova beneficiază în continuare de Acordul de liber schimb cu Islanda și Norvegia – două dintre principalele țări exportatoare de macrou, membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb, ceea ce permite importul fără taxe vamale.
„Acestea sunt datele în contextul importului de macrou și al prețurilor, precum și al informațiilor apărute în presă despre o presupusă dublare a prețurilor. Repet: creșterea este de 34.6% față de anul 2023”, a subliniat vicepremierul Eugen Osmochescu.
Declarațiile au fost făcute în contextul nemulțumirilor exprimate de cumpărători, în special pe rețelele sociale, privind scumpirile bruște ale macroului în magazine. Fotografii postate online arată că prețul unui kilogram de macrou sărat, care costa recent circa 140 de lei, a ajuns la peste 300 de lei, iar la cel afumat depășește 330 de lei per kilogram.
