O nouă atracție culinară pe ambele maluri ale Prutului: itinerar gastronomic de 1500 km
Republica Moldova își deschide porțile către una dintre cele mai ample experiențe culinare din regiune: Ruta Gastronomică Transfrontalieră România-Republica Moldova. Pe o distanță de peste 1500 de kilometri, în țara noastră, itinerarul culinar dezvăluie adevărata hartă a savorilor locale: de la sarmalele și plăcintele moldovenești, la aromele specifice comunităților găgăuze, bulgare sau ucrainene.


Ruta străbate Republica Moldova de la nord la sud, conectând 25 de obiective turistice din 17 raioane. O pensiune din satul Stoianovca, raionul Cantemir, îi va surprinde pe turiști cu miurdea, un mix de plante aromatice măcinate, amestecate cu ulei, care se mănâncă cu pâine.
„Pun cimbru, pătrunjel, le spăl, le pun la uscat, apoi le pun aici și le bat. Când scot pâine coaptă din cuptor, rup o bucățică și cu miurdea. E tare gustos”, spune Irina Beșir, reprezentanta unei pensiuni.

Mămăliga și cele mai mici sarmale nu vor lipsi de pe traseul rutei gastronomice.
„Când le văd, nu le vine a crede că noi le modelăm cu mâna. Toți ne întreabă cum puteți pregăti așa sărmăluțe. Un ceaunel de sărmăluțe le fac în trei ore, două jumătate”, povestește Lilia Lungu, reprezentanta unei pensiuni din satul Lalova.
„Mălai adăugăm foarte încetișor și așteptăm să dea în clocot. Astfel nu o să facă boțuri. Și încă un pic. Când a fiert cu un pic de mălai, apa și-a schimbat textura și o să fie mult mai ușor”, explică Aliona Butacova, proprietara unei pensiuni din satul Teleșeu.

Turiștii vor descoperi și bucătăria kârgâză.
„Acesta este navatul, avem un zahăr neobișnuit, este pe ață, este un zahăr cristalizat care se pune în ceai. Avem ciac-ciac, la noi i se mai spune minciunele”, povestește Larisa Ambrosie, reprezentanta unei pensiuni din satul Leordoaia.
Restaurante tradiționale, pensiuni, vinării, ateliere gastronomice și locuri unice, precum Muzeul Pâinii sau singura păstrăvărie din țară, sunt câteva din opririle incluse în ruta gastronomică.
„Noi suntem la doi pași de a intra în Uniunea Europeană. Cu ce intrăm noi? Cu autenticitatea noastră, cu valoarea noastră națională”, menționează Ana Sandra, director interimar al Oficiului Național al Turismului.
„Au fost selectați în baza unicității bucatelor tradiționale. Am pus accent atât pe etniile noastre, pentru că avem o foarte mare diversitate de etnii, avem bulgari, găgăuzi, dar și kârgâzi”, spune Valentin Ceban, șeful Secției Infrastructură Turistică.

Alături de obiectivele din Regiunea de Nord-Est a României, 30 la număr, traseul formează acum una dintre cele mai complexe și autentice experiențe culinare din regiune.
„Este vorba despre regiunea care acoperă cele șase județe ale României de la granița cu Republica Moldova și Ucraina. Plăcinte poale în brâu, dacă vorbim de deserturi, mă gândesc la alivancă. Ciorba ciocăneșteană care se face din păstrăv și din ciuperci”, spune Roxana Șlemco, directoare a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est din România.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, Republica Moldova se află în top 10 destinații cu cele mai bune performanțe turistice din prima jumătate a anului 2025. Numărul de turiști a crescut cu 62% față de perioada pre-pandemică.