Economic

Soluții științifice pentru o agricultură rezilientă: hibrizi care aduc pe raft soiuri populare

MoldovaFruct
Sursa: MoldovaFruct

Agricultura moldovenească face pași spre o colaborare mai strânsă între fermieri și cercetători, însă provocările din teren rămân majore: seceta, scăderea productivității și investiții insuficiente în tehnologii moderne. Sunt concluziile formulate de experți în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Forumul Național „AgroCunoștințe – Fermierii și Inovația în Parteneriat”, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a scos în evidență faptul că inovația în agricultură nu poate avansa fără o comunicare directă între fermieri și mediul științific.

Fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, director adjunct al unei companii vitivinicole, invitat la Radio Moldova, a afirmat că viticultura de precizie necesită investiții considerabile.

Pe lângă costurile ridicate, viticultorii se confruntă și cu efectele severe ale schimbărilor climatice. În ultimii ani, seceta prelungită a redus semnificativ producția, iar fertilitatea solului degradează.

„Tot mai puține precipitații, mai ales în perioadele în care este nevoie de ele, duc la diminuarea randamentului. Avem parcele unde rentabilitatea scade până la jumătate. Situația aceasta se atestă cam în toată Moldova”, a menționat Gheorghe Arpentin.

Vladimir Corobca, specialist în viticultură la Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că, în situația unei presiuni tot mai accentuate asupra sectorului, soluțiile pot să vină din domeniul cercetării.

„Este foarte important ca Institutul de Cercetare să ia în considerare necesitățile agricultorilor. Avem multe probleme de rezolvat ca urmare a schimbărilor climatice”, a spus specialistul.

La Forumul „AgroCunoștințe” au fost prezentați peste 30 de hibrizi adaptați condițiilor din Republica Moldova. Jumătate sunt deja în producție și au permis cultivarea soiurilor de legume care sunt solicitate pe piață.

„Toate aceste culturi trec prin comisia de testare. Ele sunt omologate, legalizate și puse la dispoziția fermierilor. Este un început”, a menționat Nicolae Taran, profesor la Institutul Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină.

Acesta a evidențiat interesul crescut din partea fermierilor pentru inovații. „Nu este nevoie să-i convingem. Ei vin la noi la institut să cumpere material asanat vitivinicol. Nu sunt doar discuții. Sunt contracte semnate”, a mai spus Nicolae Taran.

Pentru a consolida cooperarea, cercetătorii propun înființarea unor grupuri de lucru comune cu practicienii din domeniu.

„Nu este nevoie să schimbăm Planul de Cercetare, pentru că îl avem aprobat pentru patru ani, însă este nevoie de o conlucrare mai strânsă”, a remarcat profesorul Institutului Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină.

Experții sunt de părere că doar prin colaborare continuă și investiții în cercetare agricultura moldovenească va putea face față schimbărilor climatice și presiunilor din sector.

Cristina Bencheci

Cristina Bencheci

Autor

Citește mai mult