„Tinerii își luau Mercedes, eu investeam în oierit”: Povestea unui proprietar care crește oi din Spania la Cimișlia

La 20 de ani, când alți tineri își cumpărau mașini, el a decis să investească în agricultură. Astăzi, la 31 de ani, conduce o afacere prosperă și este convins că alegerea făcută acum zece ani a fost una inspirată. Este vorba despre Constantin Roșca, proprietarul unei stâne de oi din apropierea orașului Cimișlia.
Oieritul – un „virus” care rămâne în sânge
O pasiune moștenită de la părinți și bunici. Constantin Roșca spune că este ca „un virus” transmis din generație în generație. Și-a început propria afacere cu 200 de oi, dăruite de părinți.
„Toată viața am avut oi. Când am terminat liceul și am aplicat la universitate, aveam vreo 300 de oi. Tata mi-a spus: Dacă vrei, poftim, ia 200. Dacă nu, eu le vând”, își amintește tânărul într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Spune că a făcut o alegere bună atunci când a decis să-și dezvolte propria afacere, în loc să-și vadă de-ale tinereții.
„Când luam eu credite ca să cumpăr tehnică și terenuri, tinerii de vârsta mea își cumpărau Mercedes”, a remarcat Constantin Roșca.
Ajutat de stat să-și dezvolte afacerea
Astăzi, are aproximativ 450 de oi și o stână pe care a echipat-o cu tehnologii moderne. Primele animale de rasă le-a cumpărat în 2021, din Spania, beneficiind de subvenții prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
„AIPA oferă subvenții post-investiționale de 50% din costul animalului, plus încă 15% pentru tinerii de până la 35 de ani. Este rentabil”, a subliniat agricultorul.
Laptele colectat este vândut fabricii din Cimișlia, unde ajunge cea mai mare parte din laptele produs în sudul țării.
„De doi ani, statul îmi oferă o subvenție pentru fiecare litru de lapte vândut. Adică, pentru fiecare litru de lapte livrat la fabrică primesc 5 lei”, a spus Constantin Roșca, în interviul oferit jurnalistei Veronica Scorpan.
Lumea e capricioasă: vrea brânză ca untul
Afacerea pe care o administrează are mai mulți angajați, inclusiv o contabilă și un medic veterinar, dar în principal se bazează pe munca lui și a familiei.
Știe să facă brânză gustoasă, însă deocamdată nu planifică să-și extindă activitatea în această direcție, pentru că nu ar fi avantajos din punct de vedere economic, cel puțin nu în această etapă.
Despre consumatori, spune că au gusturi diferite, iar cei din sud ar fi mai pretențioși.
„La noi, la sud, lumea e capricioasă: vrea brânză ca untul, să nu fie cu găuri. Când mergi spre nord, acolo găsești brânză cu găuri”, a menționat proprietarul.
Investiții într-o fermă cum nu s-a mai văzut
În ultimii doi-trei ani, Constantin Roșca investește constant în utilaje și tehnologii moderne. Vrea să dezvolte o fermă-model, „cum nu s-a mai văzut în țară”. Cheltuielile sunt însă mari.
„Când am pornit această afacere, acolo era doar un teren gol. Mă uit la câte s-au făcut, la câte am procurat și cred că vom reuși”, a mai spus proprietarul, convins că își va vedea visul împlinit în câțiva ani.
CITIȚI ȘI: