Economic

Un locuitor din satul Popeasca transformă tradiția brânzei de oi în gust autentic

Alexandru Caraman este proprietarul unei stâne din localitatea Popeasca, raionul Ștefan Vodă. El s-a născut într-o familie în care generații la rând oamenii au crescut ovine și s-au ocupat de pregătirea brânzeturilor. Tânărul este ajutat de soția sa, care, pe lângă pedagogie, știe cum să transforme laptele de oi în brânză proaspătă.

Dumitru Caraman și-a unit eforturile cu un alt gospodar din sat, iar împreună îngrijesc aproximativ 500 de ovine. Bărbatul are doi copii și mari speranțe că urmașii vor duce mai departe povestea brânzeturilor și a ciobănitului.

„Noi ne-am născut într-o familie de gospodari, s-au ocupat mulți ani cu creșterea ovinelor și pregătirea brânzeturilor. Am investit și noi în afacerea aceasta. Suntem foarte bucuroși de localitatea în care suntem. Noi avem stână de oi, mulgem oile acolo la stâna de vară și prepararea brânzei o face soția acasă. Noi nu vrem să ne lăudăm că facem brânza cea mai gustoasă, dar prin stăruința familiei o facem, o vindem și avem foarte mulți cumpărători. Chiar acum nu avem nimic, totul am vândut”, a spus Alexandru Caraman, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Fiind întrebat dacă este o muncă grea, antreprenorul a spus: „Nu este greu, fiindcă lucrul acesta ne place, este îndeletnicirea noastră, noi iubim oile”.

„Față de alți ani, anul acesta a fost un an mai secetos, dar satul Popeasca este foarte bogat în multe pășuni. De aceea, am ajuns la capăt. În primul rând, noi avem un mare ajutor, fiindcă în sat, printr-un proiect european, s-a deschis o piață, unde ne este foarte de ajutor pentru a vinde brânza. Și anul acesta, multă brânză am vândut chiar în satul nostru. Cumpărătorii au încercat, au văzut că e gustoasă și nu avem probleme cu realizarea”, a mai menționat Alexandru Caraman.

Dumitru Caraman își are afacerea în satul Popeasca, localitate unde se produce cunoscuta brânză de Popească, produs devenit un brand local, recunoscut și protejat inclusiv pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii. Ceea ce înseamnă că odată cu obținerea acestui statut, crește valoarea acestui bun, apar oportunități economice pentru producători, garanții de calitate pentru consumatori, precum și dezvoltare și vizibilitate pentru originea rurală.

Pentru a fi calificat drept produs cu indicație geografică protejată, acesta trebuie să provină din zona respectivă, să dețină o calitate, o reputație sau alte caracteristici ce pot fi atribuite originii sale.

Autor: Svetlana Bogatu

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult