Social

Acțiune inedită de ecologizare, la Chișinău. Mai mulți voluntari au alergat colectând plastic

Zeci de alergători au strâns câțiva saci cu gunoi în timp ce au alergat prin Parcul Valea Morilor. Prin această acțiune de salubrizare organizatorii își propun să aducă la cunoștință cetățenilor că implicarea face diferență.

Tinerii, care au alergat prin Parcul Valea Morilor, timp de o oră, au reușit să adune peste 20 de saci cu gunoi. Potrivit lor, cel mai des oamenii aruncă sticle din plastic și hârtii.

„Pentru noi contează să fie curat acolo unde noi alergăm și să demonstrăm tuturor că trebuie să menținem curățenia peste tot”.

„Colectez de 10 minute și deja am un kilogram și jumătate de deșeuri. Dacă fiecare dintre noi ar ridica de jos câte o hârtie, parcul ar deveni mai curat. Oamenii ar vedea că nu sunt deșeuri și, la rândul lor, nu ar mai arunca gunoi”.

„Suntem într-o perioadă mult prea industrială, unde plasticul și murdăria este la orice pas și măcar și noi cu ceva să contribuim acolo unde trăim. Orașul este al nostru și noi trebuie să avem grijă de el.

Evenimentul a adunat și zeci de copii. „Strângem plasticul și avem distracție în aer liber. Este important pentru următorii ani și pentru următoarea generație”. „Vreau ca mediul înconjurător să fie curat”. „Ajutăm natura să nu fie poluată, ajutăm planeta să nu o doară când aruncăm noi gunoaiele”.

„Planificăm și ne dorim cât mai multe alergări în afara orașului, pentru că sunt foarte multe sectoare, care au nevoie de așa salubrizare. Cantitatea deșeurilor este enormă și încontinuu primim apeluri, poze, videouri de la prietenii noștri alergători. De obicei, sunt în jur de 200, 300 de kilograme minimum”, a menționat organizatorul acțiunii de salubrizare, Valentin Moscaliu.

Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul „Verde e-Moldova”, doar 3% din deșeurile din plastic au fost reciclate în Republica Moldova, în anul 2021, rata medie de reciclare a acestui tip de deșeu fiind în ultimii trei ani de 7 la sută. Respectiv, peste 90% din deșeurile din plastic care nu sunt reciclate, ajung la gropile comune de gunoi.

Citește mai mult