Cultură

Istoricul literar Vasile Malanețchi, omagiat la 70 de ani: „Tot ce este valoros trebuie repus în circuit”

Are o contribuție esențială la repunerea în circuit a clasicilor, a scriitorilor contemporani interziși în anii de teroare comunistă, a fost redactor al revistei „Atelier”, director al Muzeului Național de Literatură, a cercetat prin arhive și continuă să impresioneze prin dorința de a scoate la lumină valori uitate. Vorbim despre istoricul literar Vasile Malanețchi, sărbătorit astăzi la Centrul Academic „Mihai Eminescu” cu prilejul aniversării a șaptezecea de la naștere.

facebook/ Vasile Malanețchi/ Foto: Nadejda Roșcovanu/ Cercetătorul prezintă cartea „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici”, apărută în 2017 la editura „Atelier”
Sursa: facebook/ Vasile Malanețchi/ Foto: Nadejda Roșcovanu/ Cercetătorul prezintă cartea „Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici”, apărută în 2017 la editura „Atelier”

Deși a debutat târziu cu volumul de poezie „Vreme trece, vreme vine”, Vasile Malanețchi nu s-a grăbit să scrie și să editeze cât mai multe cărți.

„Or principiul meu de viață a fost festina lente și mi-a plăcut întotdeauna lucrul bine făcut”, a spus omagiatul.

„Este un muzeograf și un arhivar. Păstrează moștenirea noastră culturală, o studiază. Atât cei din epoca veche, cronicarii, scriitorii noștri clasici și, bineînțeles, scriitorii contemporani. E o investigație de care avem nevoie fiindcă, bunăoară, personalitatea lui Nicolae Costenco este mai bine cunoscută prin ceea ce a publicat Vasile Malanețchi”, a notat academicianul Mihai Cimpoi.

„Are cărți în care expune în prim plan notorietatea a trei mitropoliți: Gurie Grosu, Antonie Plămădeală și Petru Movilă. Are lucrări despre Alexandru Plămădeală, are lucrări despre preotul-poet Alexei Mateevici”, a relevat poetul Traian Vasilcău.

Vasile Malanețchi este un om ales de cultură fundamentală, a spus Vladimir Beșleagă.

„Un om de vocație muzeistică. Noi am activat împreună la muzeu în 1988. A realizat lucruri frumoase, în anul acela am fondat Muzeul „Alexei Mateevici” din Zaim. Un autor, un cercetător, un savant de mare, mare clasă, pentru că știe să depisteze din arhive lucruri fundamentale.”

Și dacă până acum cercetătorul și-a concentrat activitatea pe valorificarea creației unor scriitori mai în vârstă, acum, spune el, este momentul să se concentreze asupra propriilor proiecte.

„Sunt încă scriitori valoroși care n-au văzut o carte cu grafie latină. Chiar și la câteva decenii de la plecarea lor în eternitate, au rămas îngropați în literele rusești ale alfabetului vechi. Or tot ceea ce este valoros trebuie repus în circuit”, a menționat cercetătorul Vasile Malanețchi.

„Este omul care face munca Cenușăresei. E o muncă sisifică și rodul nu se vede în fiecare zi. Munca de cercetare e de lungă durată”, a remarcat scriitorul Dumitru-Dan Maxim.

Istoricul literar Vasile Malanețchi a fost omagiat și în satul natal, Drăsliceni, din raionul Criuleni, unde s-a născut în anul 1954.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Vasile Malanețchi/ Foto: Nadejda Roșcovanu/ Imagine de la întâlnirea cu consătenii din 17 martie a.c., la Casa de cultură din satul natal, Drăsliceni
Sursa: facebook/ Vasile Malanețchi/ Foto: Nadejda Roșcovanu/ Imagine de la întâlnirea cu consătenii din 17 martie a.c., la Casa de cultură din satul natal, Drăsliceni

Citește mai mult