Cultură

Margareta Spînu-Cemîrtan, supraviețuitoare a Gulag-ului, a scris o nouă carte-mărturie

Este una dintre protagonistele documentarului „Siberia din oase" de regizoarea Leontina Vatamanu, a spectacolului „Dosarele Siberiei" în viziunea lui Petru Hadârcă și rămâne un model de rezistență. Fosta deportată Margareta Spînu-Cemîrtan a supraviețuit chinurilor și umilinței și a documentat în cărți drumul pătimirilor prin care a trecut ea și tot neamul dus în siberii de gheață. A fost invitată la Centrul de Excelență în Construcții, unde a lansat o nouă carte, „Scrisori din Gulag".

facebook/ Daniela Vacarciuc/ O lecție de istorie altfel la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”
Sursa: facebook/ Daniela Vacarciuc/ O lecție de istorie altfel la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”

Cu un simbolic măr roșu a fost întâmpinată Margareta Spînu-Cemîrtan la Centrul de Excelență în Construcții din capitală. Povestea despre frumusețea și parfumul mărului de acasă, adus pe timpuri în Gulag de o rudă, s-a regăsit într-un articol ce l-a impresionat profund pe regretatul Grigore Vieru.

„Grigore Vieru a lăcrimat și a spus: "să scrii toate amintirile tale din Gulag" și eu așa am și făcut!”

Margareta Spînu-Cemîrtan a scris și lansat numeroase cărți despre teroarea roșie, despre calvarul siberian.

VOX: „Cred că încurajează să aflăm adevărul despre istoria poporului nostru.”;

„Despre deportări, despre viața grea a basarabenilor români.”;

„Este important să cunoaștem trecutul nostru, tragedia care s-a întâmplat să nu se mai repete.”

Noua carte, „Scrisori din Gulag", este despre chinurile prin care a trecut fratele autoarei, Emil.

„Era aproape cu cinci ani mai mare decât mine și a suferit de 10 ori mai tare decât mine. M-a cutremurat că a stat prin Gulag-uri toată viața și a rezistat, a avut o voință, așa că nu s-a îndoit, nu s-a supus”, își amintește Margareta Spînu-Cemîrtan.

*„După lecturare am considerat că trebuie să luptăm să ne întoarcem pe pământul natal și că nu există loc mai bun și unde să te aștepte cu brațele deschise decât țara unde te-ai născut”, a spus o participantă la lansare.

Lansarea cărților s-a desfășurat în cadrul proiectului „Istorie. Adevăr. Demnitate”.

„Vrem ca elevii noștri să cunoască drama poporului nostru românesc, să fie oameni onești, oameni demni de poporul nostru”, a subliniat Elena Nicolaev, directoare adjunctă a instituției.

„M-a emoționat până la lacrimi prin ce a suferit, prin ce grozăvii a trecut, dar doamna Margareta Spînu-Cemîrtan a păstrat umanismul, omenia, verticalitatea, mare doamnă de curaj și adevăr!”, a menționat profesoara de istorie Ana Sîli.

„În perioada Mișcării de Eliberare Națională a fost alături de noi cu sufletul, cu participarea, cu lozincile, cu expresia sufletistă a susținerii Mișcării de Eliberare Națională și a restabilirii adevărului istoric. Asta o face de mai mulți ani, cele 15 cărți ale dumneaei vorbesc despre continuitatea acestui mesaj”, a remarcat scriitorul și omul politic Ion Hadârcă, vicepreședine al Academiei de Științe a Moldovei.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul tristei aniversări pe care o vom marca la vară - 75 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.

Autor - Silvia Hodorogea

facebook/ Daniela Vacarciuc/ Margareta Spînu-Cemîrtan
Sursa: facebook/ Daniela Vacarciuc/ Margareta Spînu-Cemîrtan

Citește mai mult