Social

În ajunul sărbătorilor pascale, copiii hipoacuzici au prezentat un spectacol. Prestația micuților, o oază de talent și emoții

În ciuda provocărilor, acești copii sunt plini de viață și încearcă să descopere lumea uimitoare a sunetelor, pentru a se integra activ în societate. Vorbim despre copiii hipoacuzici, care poartă implant cohlear, un dispozitiv care înlocuiește funcția urechii interne afectate de surditate. În ajunul sărbătorilor pascale, micuții au participat la un spectacol special, în cadrul căruia și-au demonstrat dragostea pentru muzică și dans. A fost nu doar o demonstrație de talente, ci și un moment emoționant, prin care micii artiști și-au exteriorizat trăirile.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”
Sursa: Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”

Marius Cupceanu a fost cel care a dat tonul spectacolului. Băiatul de nouă ani are deficiențe de auz și poartă implant cohlear. Energia lui debordantă a cucerit pe toată lumea, iar reacția pubicului l-a emoționat.

„M-am simțit energic, fericit. Mi-a plăcut foarte mult și aș mai vrea să mai particip”, a spus băiatul.

Mama băiatului, care este și președinta Asociației persoanelor cu deficiențe de auz „Aud și Vorbesc", Elena Cupceanu, ne-a povestit că pregătirile pentru spectacol au durat mai bine de două luni, iar cei 12 copii, inclusiv cinci cu deficiențe de auz, s-au descurcat de minune.

„Prin acest proiect ne-am propus să valorificăm potențialul artistic, muzical-artistic al copiilor și am pus accent anume pe copiii cu deficiențe de auz, purtători de implanturi cohleare, care într-adevăr au nevoie de o atenție mai mare”, a menționat Elena Cupceanu.

Printre cei care au strălucit pe scenă s-a numărat și Viviana Iordache, o altă copilă care poartă implant cohlear încă de la vârsta de trei ani.

„E foarte frumos. Super”, a remarcat Viviana.

Mama Vivianei, Ludmila Iordache, ne-a mărturisit că s-a pregătit conștiincios de acest spectacol și că a avut mari emoții.

„Vreau să mulțumesc în primul rând celor care au depus atât efort pentru ca copiii noștri să apară astăzi într-un asemenea anturaj. Vreau să mă bucur de succesele ei, prima ei prezentare pe scenă, și m-am emoționat foarte mult când am văzut care sunt puterile ei”, a mărturisit femeia.

Spectacolul a fost perceput nu doar ca un moment de divertisment, ci și ca o lecție de viață pentru toți cei implicați, demonstrând că diversitatea și talentul pot merge mână în mână pentru a crea momente de neuitat.

VOX:

„Toți copiii sunt la fel și cred că ei tot au aceleași impresii și a fost bine”;

„Foarte interesant. Ne-am împrietenit acum, recent”;

„A avut loc un spectacol destul de frumos. Toți oaspeții au primit o deosebită plăcere ascultând și vizionând acești copilași minunați”;

„Chiar ne-am bucurat ca copiii noștri tipici să vadă și alți copii. Pentru mine personal a fost ca o lecție de viață”.

Psihologii susțin că diferențele între copiii cu auz normal și cei hipoauzici nu ar trebui să fie un obstacol în implicarea lor în activități artistice. Iată de ce, părinții sunt îndemnați să nu pună accentul pe nevoia pe care o are copilul, ci pe potențialul acestuia.

„Este important ca să fie o echitate între toți copiii, între toate persoanele din societate și este important să valorificăm potențialul fiecărui copil. Cuiva îi reușește să danseze, cineva reușește să se exteriorizeze, să fie bun în scenă”, a menționat Doina Adașan, psiholog.

Copiii participanți la spectacol au primit diplome.

Citește mai mult