Aderare UE

UE va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe 25 iunie

Prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor. Negociatorul-șef pentru integrarea Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a salutat decizia „istorică” a președinției belgiene, într-o reacție pe rețele.

„Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Președinția belgiană va convoca prima conferință interguvernamentală pe 25 iunie”, se arată în mesajul președinției belgiene a Consiliului UE, din 14 iunie.

„Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, a scris vicepreședinta pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, pe rețelele de socializare, după decizia președinției belgiene.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit cerințele necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Singura țară care s-a îndoit atunci de evaluarea Comisiei a fost Ungaria.

Menționăm că Republica Moldova și Ucraina au depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult