Siropul de păpădie, „mierea” naturală care întărește imunitatea în sezonul rece

Pe măsură ce se apropie sezonul rece, tot mai mulți oameni caută metode naturale pentru întărirea imunității. Un remediu tradițional, recomandat și de specialiști, este siropul de păpădie - cunoscut drept „mierea de păpădie” - apreciat pentru efectele sale benefice asupra organismului și ușor de preparat acasă.
Siropul de păpădie este folosit de secole pentru proprietățile sale terapeutice și poate fi un aliat eficient împotriva răcelilor de sezon, explică medicul fitoterapeut Maria Macari. Potrivit acesteia, „siropul de păpădie, pregătit acasă, cu apă de izvor, floare de păpădie, zahăr din sfeclă de zahăr, suc de lămâie și ulei esențial de lămâie ajută la imunitate, la răceli de sezon, la dureri de gât. Poți face un tratament foarte efectiv pentru a curăți ficatul”.
Ea subliniază că preparatul poate fi consumat atât ca remediu naturist, cât și ca înlocuitor al mierii obișnuite. Specialista explică și procesul de preparare, care necesită atenție, începând cu recoltarea plantei în primele ore ale zilei.
„Mai întâi se culege floarea de păpădie, până la orele 11, 12 cel târziu, pentru că după aceea se închide. Se aduce acasă, se curăță, se spală de 2-3 ori sub apă curgătoare, după care se pune la infuzat”, precizează Maria Macari.
Infuzia se obține prin încălzirea apei de izvor până la fierbere și menținerea florilor în apă câteva minute, după care preparatul trebuie lăsat peste noapte.
„A doua zi, strecurăm, filtrăm floarea și siropul pe care l-am obținut, adăugăm zahăr, suc de lămâie și îl punem la fiert. Eu îl testez după picătura pe farfurie. Când îl torn în borcănaș, adaug ulei esențial de lămâie pentru proprietatea de antioxidant”, a mai adăugat fitoterapeuta.
Un borcănaș de sirop de păpădie costă cel puțin 150 de lei, însă poate fi preparat și acasă, urmând rețeta tradițională.
Varianta audio difuzată la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova” poate fi ascultat mai jos.