Social

Bărbatul care ar fi omorât-o pe Ana-Maria, acuzat și de violență sexuală

Bărbatul învinuit de omorul tinerei gravide de 19 ani din Orhei ar putea fi pus sub acuzare și pentru violență sexuală. Declarația a fost făcută de către procurorul din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea, care a precizat că sunt întreprinse măsuri și acumulate probe în acest sens. Subiectul a fost discutat în cadrul audierilor publice care au avut loc în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, după omorul tinerei de 19 ani din Orhei, care a șocat o țară întreagă. Mai mult, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, victima ar fi avut șanse să fie salvată dacă oamenii legii ar fi avut mai multe pârghii legale.

Procuratura Generală anunță că bărbatul de 45 ani de ani, principalul învinuit de omorul tinerei de 19 ani, va fi pus sub acuzare și pentru violență sexuală. În prezent, acestuia i se incriminează răpirea unei persoane și omorul săvârșit cu o deosebită cruzime.

„În baza rezultatelor expertizelor judiciare care au fost efectuate, inclusiv cea medico-legală, va fi completată învinuirea și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență sexuală. În funcție de rezultatele investigării și acțiunilor de urmărire penală efectuate, va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv imputarea unei alte agravante și anume infracțiunea comisă din motive de gen”, a explicat procurorul Mariana Gorea.

Iar șeful Inspectoratului General (IGP) al Poliției a declarat că oamenii legii au intervenit prompt în cazul tinerei dispărute, în pofida mai multor lacune legislative. Și asta pentru că polițiștii nu au acces la descifrările discuțiilor telefonice, care se eliberează doar în baza unei decizii a instanței de judecată. O altă problemă sesizată de șeful IGP în cazul tinerei de 19 ani a fost lipsa accesului la sistemul de monitorizare video din spațiile publice.

„Nu o dată am vociferat că trebuie să ajustăm mecanismul respectiv și când avem dispariția persoanelor, minore în mod special, poliția să aibă acces. O să purtăm răspundere dacă o să o facem abuziv, dar când avem plângerea unei rude apropiate că este persoană dispărută, avem posibilitate tehnică să mergem pe urme fierbinți și să localizăm acel telefon, cu regret, noi nu avem pârghiile legale”, a explicat Viorel Cernăuțeanu.

În cadrul audierilor publice din Parlament, s-a decis crearea unui grup de lucru, din care vor face parte toate instituțiile responsabile care vor elabora politici menite să prevină și să combată cazurile de violență asupra femeilor.

„În 2023, au fost înregistrate 24 de cazuri de violență, soldate cu deces și omoruri de femei de către concubini, soți, parteneri de viață. Statisticile, din păcate, sunt în continuare extrem de îngrijorătoare, or fiecare a treia femeie din țară suferă sau a suferit pe parcursul vieții de o formă sau alta de violență”, a declarat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.

Mai mult, peste 40 de organizații care se ocupă de combaterea violenței asupra femeilor au cerut ca în legislația Republicii Moldova să fie introdusă noțiunea de femicid. Termenul definește uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen. Vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că acest subiect urmează să fie supus discuțiilor.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2023, 136 de cauze penale privind violul au fost trimise în judecată, iar în 98 dintre cazuri a fost emisă și sentință de condamnare. Tot pe parcursul anului trecut, procurorii au finalizat urmărirea penală în 592 de cazuri de violență în familie.

Citește mai mult